Porfido: Kaj je porfido: je vrsta magmatske kamnine, ki skupaj z granitom tvori približno 95% zemeljske skorje. Izraz porfido izhaja iz grščine in pomeni »vijolična«. Vijolična je bila barva kraljevine »cesarski porfir« pa je temno vijolična magmatska kamnina z kristali bele barve, ki mu daje specifičen videz. Za čase antike je bil porfido znan kot najtrša kamnina. Danes poznamo porfir v drugih barvnih odtenkih kot včasih, saj ga pridobivajo na različnih območjih na svetu, barvana paleta pa se razlikuje glede na lokacijo.
Porfirni tlakovci in Porfido kocke imajo izredno visoko odpornost proti obrabi. Pohodna površina je ravna, a hrapava, ki ohranja nezdrsljivost skozi celotno življenjsko dobo. Posebnost porfida je tudi ta, da je odporen na kemikalije in zmrzal. Prav zaradi te lastnosti pa so najbolj primerni za javne površine, vključno s trgi, pločniki, bazeni, fontanami in parki.
Kamen porfido je na voljo, kot lomljenec, tlakovci, kocke, plošče. Robovi so lahko naravni, klesani, rezani. V barvnih tonih vijoličaste, rdečkaste, rjasto rjave do rjavkasto sive.
Luserna: Luserna, je v gradbeništvu dolgo znana in trpežna naravna kamnina, ki spada v skupino metamorfnih kamnin, sestava samega kamna spominja na knjigo, saj je v plasteh ki jih klešemo s kamnoloma, ki jih najdemo v Italiji, natančneje v provinci Torino in Cuneo.
V rudnikih jo vidimo kot kamen, ki je nastal v lamelah. Načeloma je sestavljen iz minerala bela mica, glinenca, ki ji da znamenito sivo barvo, kvarca in zelene mice.
Davno nazaj so Luserno uporabljali kot pravi element zidne kontrukcije, kot tudi za urbano tlakovanje, kritine stavb in pogrebnih objektov. Uporabljena je bila, kot material za tlakovanje plemiških dvorišč in kraljevih palač.
Področja, na katerih se ta kamen lahko uporablja v moderni dobi, so torej številna. Zaradi velike odpornosti na mraz, slabo vreme in čas je primeren za oblaganje, talne obloge različnih stilov za urbano in gospodinjsko uporabo, notranje in zunanje stopnice, okenske police, pragove in vse dodatke ali vrtno pohištvo.
| |